وارد آمدن صدمات به کمر انسان، از جمله مشکلات رایج در محل کار، منزل و هنگام بازی کردن است. وارد آمدن آسیب به کمر میتواند بوسیله تصادفات و یا استفاده از روشهای نامناسب هنگام بلند کردن وسایل بوجود بیاید. بدین وسیله تعدادی از نکات مهم برای بلند کردن ایمن وسایل و خودداری از بوجود آمدن صدمات به کمر به شرح زیر بیان میگردند:
روشهای ایمن برای بلند کردن وسایل بدون صدمات به کمر
1- قبل از این که شروع به بلند نمودن وسایل کنید، نوع وسیله (وسایل) مورد نظر برای بلند کردن را به دقت مشاهده و ارزیابی کنید. بار مورد نظر را به وسیله هل دادن آرام آن توسط دستان و یا پاهای خود آزمایش کنید. این موضوع که این شیء تا چه میزان به آسانی حرکت میکند به شما نشان میدهد که وسیله مورد نظر، چقدر سنگین است. نکته مهم در این مورد، این است که مطمئن شوید این اشیاء به خوبی بسته بندی شدهاند. همچنین، وزن بار باید متعادل شود، تا به آسانی در آن چرخش ایجاد نشود. هنگامی که اجسام نامتوازن را بلند میکنید، ممکن است رها شوند و باعث ایجاد برخورد با افراد و یا اشیاء دیگر گردند و در نتیجه مشکلاتی را بوجود بیاورند. در صورت رعایت موارد ایمنی حمل بار آسان خواهد بود.
2- قبل از بلند نمودن اجسام، با دقت به اطراف خود نگاه کنید. باید یک مسیر روشن برای حمل بار خود داشته باشید. همچنین باید بدانید که باری را که در حال جابجایی آن هستید، میخواهید در کجا قرار بدهید. هنگامی که در حال حمل نمودن وسیلهای هستید، از راه رفتن بر روی سطوح لغزنده و یا سطوح ناهموار خودداری کنید.
3- بهترین روش برای بلند کردن یک وسیله، استفاده از دسته آن و یا تسمه (در صورتی که وجود داشته باشد) است. قبل از این که وسیله مورد نظر خود را بلند کنید، اطمینان حاصل کنید که میتوانید آزادانه حرکت کنید و وسیله را نیز محکم در دستان خود نگهدارید. دستکشهای مخصوص انجام کار و جابجایی وسایل نیز میتوانند در این زمینه به شما کمک کنند. همچنین باید به اندازه کافی به وسیلهای که میخواهید آن را بلند کنید، نزدیک باشید. بنابراین، از بلند کردن وسیلهای که دور از دسترس شما است، خودداری کنید. رعایت این نکته، مانع از کشش نامناسب عضلات بدن شما میگردد.
4- از بازوها، پاها و بخش اصلی بدن خود (ماهیچههای شکمی) برای بلند کردن وسیله استفاده کنید و از کمر خود برای انجام این کار استفاده نکنید. برای بلند کردن اجسام، به جای خم کردن کمر خود، زانوهای خود را خم کنید. هنگام بلند کردن اشیاء، وضعیت مناسب بدن خود را حفظ کنید و کمر خود را به شکل قوسی خم نکنید. استفاده نامناسب از عضلات بدن برای بلند کردن اشیاء، یک روش نامناسب است که باعث ایجاد آسیب به بدن انسان میگردد.
5- بهترین روش برای بلند کردن اجسام، استفاده از حرکات آرام و یکنواخت است. هنگامی که بار را در دستتان خود گرفتید، به جای این که به یک سمت حرکت کنید، آن را به طور مستقیم حمل کنید. انجام حرکتهای سریع، نامنظم، و چرخشی، در هنگام حمل بار، میتوانند موجب کشش عضلات شما بشوند.
مواردی را که باید هنگام حمل اشیاء در نظر بگیرید
1- علاوه بر استفاده از روشهای مناسب، قبل از بلند کردن اشیاء، باید بدن خود را گرم کنید. با استفاده از پاها، دستها و کمر خود نرمشهای مناسبی را انجام دهید تا ماهیچههای بدن خود را به حرکت در بیاورید. حد فعالیتهای ضروری برای گرم کردن بدن خود را بشناسید و این کار را بیش از حد انجام ندهید. بار بیش از حد توان خود را در یک مرتبه حمل نکنید. میزان وزن صحیح برای حمل بار، اغلب کمتر از مقداری است که شما فکر میکنید. اجسامی را که بیش از حد سنگین هستند، به تنهایی حمل نکنید. برای حمل اجسام سنگین، از دستگیره حمل بار ، چرخهای حمل بار، لیفتراک، یا جرثقیل استفاده کنید، و یا از افراد دیگری بخواهید که در حمل بار مذکور به شما کمک کنند.
2- حرکتهای انبساطی و ورزشهای روزانه نیز میتوانند باعث تقویت عضلات کمر شما بشوند. انجام این تمرینات شما را از قبل برای بلند کردن اشیاء آماده میکنند.
3- برای بلند کردن اجسام، به یک کمربند پشتی اطمینان نکنید که بتواند از کمر شما محافظت کند. هیچگونه شواهد اثبات شدهای در این مورد وجود ندارد که این تجهیزات میتوانند از وارد آمدن صدمات به کمر شما جلوگیری کنند. نکتهای که در آخر بیان میشود، اما به هیچ وجه از بقیه کم اهمیتتر نیست، این است که با سرعت مناسب حرکت کنید. بین هر دو مرحله بلند کردن اجسام، مقداری استراحت کنید تا عضلات بدن شما فرصتی برای استراحت و بازیابی انرژی مورد نیاز خود داشته باشند.
سؤالاتی که از پزشک خود باید بپرسید
1- شایعترین آسیبهایی که از طریق بلند کردن اجسام به کمر انسان وارد میشوند، چیست؟
2- چگونه میتوانم شرایط محیطی خود را به گونهای بهبود بخشم که خطر کمتری در مورد وارد آمدن صدمات به کمر من بوجود بیاید؟